Uusi laki - Taloyhtiön osakas voi saada hyvitystä kaikista remonteista
Lehdistötiedote, julkaisupäivä 10.9.2009Uusi asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa osakkaiden taloudellisen hyvittämisen heidän tekemistään korjauksista ja parannuksista. Hyvityksestä ei ole säännöksiä nykyisessä laissa. Hyvityssäännökset vastaavat Kiinteistöliiton neuvoja ja ne on avattu seikkaperäisesti lain perusteluissa. Hyvitys on kuitenkin poikkeuksellista ja se voidaan antaa ainoastaan kun osakkeenomistaja on tehnyt huoneistossaan vastaavan remontin, jonka yhtiö päättää myöhemmin suorittaa kaikissa
yhtiön huoneistossa.Nykyisin osakkaalla ei ole ehdotonta oikeutta saada hyvitystä, mutta hyvittämistä on pidetty oikeudenmukaisena silloin, kun taloyhtiölle syntyy todellista säästöä osakkaan tekemästä toimenpiteestä. Kiinteistöalalla onkin käytetty toimivaa hyvitysjärjestelmää ja tilanteet ovat jatkuvasti yleistyneet. Useimmiten hyvittämistä on käytetty parvekelasituksessa. Ongelmallisimpia hyvitystilanteet ovat olleet kylpyhuoneremonteissa ja erityisesti putkistosaneerauksissa. Käytännössä hyvittämisen edellytykset ovat olleet tiukat.
Hyvitys mahdollinen kaikista korjauksista
Yhtiökokous voi päättää enemmistöllä hyvittää osakasta, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tekemä työ vähentää yhtiön suorittaman hankkeen kustannuksia. Alennusta laskettaessa otetaan huomioon yhtiölle koituva säästö ja osakkeenomistajan yhtiövastikeperusteen mukainen maksuvelvollisuus.
Hyvityksen antaminen osakkaalle on mahdollista kaikista hänen suorittamistaan kunnossapitotöistä ja uudistuksista. Osakkeenomistaja on uuden lain mukaan oikeutettu hyvitykseen vain kun hänen aiemmasta työstään aiheutuu yhtiölle säästöä. Mikäli korjaustyö on tehty erittäin kauan sitten tai se on tekniseltä iältään vanha, eikä vastaa taloyhtiön remontin tasoa, osakas ei saa hyvitystä.
Hyvityspäätös yhtiökokouksessa
Varsinainen hyvittämispäätös, joka käsittää osakkaan vastikkeen alentamisen, on tehtävä enemmistöllä yhtiökokouksessa.
Osakkeenomistajalta peritään vähemmän tai ei lainkaan vastiketta yhtiön suorittamasta hankkeesta, kun osakkaan aiemmin tekemästä työstä aiheutuu yhtiölle säästöä. Päätös voidaan tehdä yhtiökokouksessa samanaikaisesti, kun yhtiön kunnossapitotoimesta tai uudistuksesta päätetään tai vaihtoehtoisesti myöhemmin järjestettävässä kokouksessa.
Käytännössä hallitus valtuutetaan päättämään hyvityksen määrästä, kun työn teettäjä tai urakoitsija arvioi hyvityksen suuruuden vasta yhtiökokouksen jälkeen.Yhtiö ei ole velvollinen selvittämään oma-aloitteisesti, onko osakas oikeutettu hyvitykseen. Osakkaan pitää tehdä vaatimuksensa yhtiölle niin ajoissa, että yhtiö voi ottaa sen huomioon omassa kunnossapito- tai uudistustyössä.
Yhtiön hallitus voi päättää jo ennaltakin, että osakkaan työ otetaan huomioon vasta taloyhtiölle koituvan säästön mukaisesti yhtiön myöhemmässä toimenpiteessä. Euromääräistä säästöä ei ole syytä sopia etukäteen. Olosuhteet voivat muuttua osakkaan oman toimenpiteen jälkeen, jonka seurauksena hyvityksen määrä pienenee tai poistuu kokonaan, kun taloyhtiö ryhtyy omaan korjaushankkeeseensa. On mahdollista, että esimerkiksi osakkaan asennuttamat parvekelasit eivät sovi teknisesti yhteen uusien lasien kanssa, eikä yhtiölle koidu säästöä.
Edellytyksenä yhtiölle tuleva säästö
Hyvityksestä huolimatta osakas voi joutua osallistumaan kustannuksiin vastikkeen muodossa, sillä esimerkiksi putkiremontissa osakkaan remontoima kylpyhuone ja sisäputket tuovat säästöä, mutta osakas maksaa kuitenkin osansa ulkopuolisten putkien kustannuksiin, valvontaan ja yleiskuluihin. Hyvityksen määrää voivat pienentää säästön selvittämisestä yhtiölle aiheutuvat kulut.
Hyvitys edellyttää, että taloyhtiöllä on ollut mahdollisuus valvoa osakkaan korjauksia. Työstä on oltava myös asianmukaiset asiakirjat.
Remonttilaina - Luottokortit
Nyt kanntaa ottaa LAINAA,korko nyt vain 2 % !Maksuaikaa jopa 30 vuotta
Asuntolainaa
RemonttilainaAutolainaRoskaesteet Rakennuspalvelut Tuulensuojaeristeet Palonsuoja Luodinkestavat Metalli Turvaovia automaatiset ovet Rakennusmateriaalin myynti matto PVC tarkett Piharakkenusten loppuumyynti, OTSONOINTILAITTEET Hengittäminen on entistä helpompaa Amerikkalaiset jätemyllyt kotitalouskäyttöön Disperator – tehokkaat ruotsalaiset jätemyllyt suurkeittiöihin Noin kolmannes keittiön jätteistä on orgaanisia
jätteitä. jätteet pieniksi silpuiksi ja huuhtoo ne jäteveden mukana viemäriin VAI edelleen jätevesipuhdistam Suihkuseinät Höyrykaappi putki varosia- Vain asennusta tarvitsevat Saunat automaatti suihkut Toimistopaperit hygieniatuotteet Huonestokaluja, Möbel,Furniture Luodinkestavat Metalli Turvaovia KirjanpitopalveluONLANE MYYNTI Nettikauppa Digibox Kotiteatterit Läpparit |
OmaTakauksella omaan kotiin pienemmällä alkupääomalla.
OmaTakauksen hyödyt sinulle
Nyt jos koskaan taloyhtiöiden kannattaa peruskorjata ja remontoida. Rakennustyövoimaa riittää ja sekä urakoiden että rakennustarvikkeiden hinnat ovat laskussa. Myös valtio tukee taloyhtiöitä tänä vuonna korotetulla peruskorjausavustuksella, ja lisäksi asukkaiden käytössä on vuoden alussa korotettu kotitalousvähennys, joka merkitsee esimerkiksi kahden aikuisen taloudessa 6 000 euroa. Yksittäisen asukkaan ratkaistavaksi jää, miten rahoittaa oma osansa remontista. Ottaako taloyhtiön tarjoama rahoitusvastike vai henkilökohtainen remonttilaina Unbrokenista - Lainojen korot ovat nyt ennätyksellisen alhaisella tasolla ja niiden odotetaan pysyvänkin alhaisina. Säästöjä ja sijoituksia ei kannata nyt realisoida maksaakseen niillä taloyhtiön lainaa, vaan jo sijoitetut varat kannattaa jättää odottamaan parempia aikoja Remonttilaina rahoitusvastiketta joustavampi Henkilökohtainen, asunnon perusparannukseen otettu remonttilainan korko on aina verovähennyskelpoinen toisin kuin taloyhtiölainan korko. Henkilökohtainen laina on myös joustavampi. - Siinä missä taloyhtiön ottamaa lainaa maksetaan kiinteänä rahoitusvastikkeena, voi henkilökohtaisen lainan maksusuunnitelmaa tarpeen mukaan muuttaa matkan varrella. Ja jos haluat myydä asunnon, on rahoitusvastikkeeton asunto aina helpompi saada kaupaksi. Ei lainaa lainan päälle Henkilökohtainen remonttilaina on sopiva vaihtoehto asukkaalle, joka on lyhentänyt asuntolainaansa jo hyvän aikaa tai on sen jo kokonaan maksanut. Ison asuntolainan päälle ei sen sijaan enää kannata ottaa lisää lainaa. - Mikäli valtaosa asuntolainasta on vielä maksamatta, taloyhtiön rahoitusvastike on hyvä vaihtoehto. Muutoin asiakkaan kokonaisvastuut kasvavat usein liian suuriksi, laina-ajat venyvät turhan pitkiksi ja lisävakuuksiakin yleensä tarvitaan. |
1.Lainan määra €
2.Laina-aika Laina-aika (1 - 30 vuotta)
3.Valitse vaihtoehto
4.Lainan korko 1-3%
Hyvitys tehdystä remontista
lainalaskuri